opinie

Persbericht: Over gelijkheid onderhandel je niet

De sector Samenlevingsopbouw maakt zich zorgen over de actuele beeldvorming over wat de ‘vluchtelingencrisis’ genoemd wordt. En eigenlijk een opvangcrisis is.
De fundamentele afspraken die opgenomen zijn in de conventie van Geneve staan onder druk. Verschillende stemmen gaan op om de toegang tot sociale rechten van vluchtelingen te beperken of vertragen. Samenlevingsopbouw waarschuwt vandaag voor een samenleving waarin bepaalde groepen meer plichten en minder rechten hebben dan anderen. Op korte termijn is dit politiek scoren, maar dit zal uiteindelijk alleen armoede in de kaart spelen.

Opinie: 'Een migratiebeleid dat vooral gericht is op de instroom beperken, mist vele kansen'

´Een humanitaire ramp zal zich blijven voltrekken als we migratie vooral repressief benaderen, zo schrijft de Migratiecoalitie. Ze roept de regering - die vandaag samenzit rond de vluchtelingenkwestie - op om verder te denken dan bed, bad en brood. 'Migranten zoeken bescherming, maar willen zich ook economisch inzetten.'

Persbericht: 66 kinderen op straat - Brusselse families eisen een oplossing

Terwijl de meeste kinderen zich opmaken voor de grote vakantie, begint voor 66 kinderen in Brussel een zoektocht naar onderdak. De noodopvang van de dakloze families, georganiseerd door Samu Social, loopt op zijn einde. Aanstaande maandag worden 30 families aan de deur gezet, waaronder 66 kinderen. Het gaat over zeer kwetsbare families die na de winterperiode en de verlengde periode van noodopvang geen oplossing hebben gevonden. Deze families, veelal zonder wettig verblijf, hebben in vele gevallen geen recht op maatschappelijke dienstverlening en komen zodoende op straat terecht.

Afsluitende beschouwing debat over kinderen zonder wettig verblijf

Na afloop van het debat op 10 april 2014 over de impact op kinderen van een leven zonder wettig verblijf in België gaf Karen De Clercq van Samenlevingsopbouw Brussel nog een afsluitende beschouwing over de problematiek van deze kinderen en hun families. Hieronder kunt u deze beschouwing nog eens nalezen.

Brussel Kiest: Stemmen tegen armoede

Ook de maatschappelijk kwetsbaren trekken op 25 mei naar de stembus. Tenminste als ze mogen stemmen. Tienduizenden illegalen en Brusselaars zonder Belgische nationaliteit blijven die zondag gewoon thuis. BDW schetst van hen een beeld in vier portretjes, en wat hen bezighoudt in het licht van de verkiezingen.

Pagina's

Subscribe to RSS - opinie

Meeting levert een actieve bijdrage aan het uitoefenen van de grondrechten en toekomstperspectieven van mensen zonder wettig verblijf in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meeting
Oppemstraat 54
1000 Brussel
Tel. 02/502.11.40
E-mail: info@meetingvzw.be

Meeting is een deelwerking van Samenlevingsopbouw Brussel vzw en Link=Brussel vzw met de financiële steun van de Vlaamse Gemeenschap en Vlaamse Gemeenschapscommissie.